As tends to be the case with historic institutions, this renovation posed numerous lighting challenges, all of which related to the ceiling.
Historic luminaires in the main entrance were to be retained, and existing light levels did not meet building code requirements. Refurbishing the luminaires and relamping with efficient light sources increased light levels, improved the aesthetic of the light fixtures and enhanced the appearance of the space. 

Before

After
Main Entrance Chandeliers

A vaulted ceiling in the Great Hall was calling out to be showcased. Skylights at the apex created the potential for a mirror effect-where the light source is visible in the glass.  The solution: a sleek direct-indirect luminaire with asymmetric uplight, positioned to highlight the ceiling and cut off at the skylight.
   

HOME

SERVICES

PROJECTS

NEWS & MUSE Newsletter - January 2012
Media
Chandelier 101
Sustainable Lighting
Lighting Challenges
ARCHIVES

PROFILE

CONTACT

Lighting challenges drive creativity at University of Toronto's Lillian Massey Building

 

 

 

 

ARCHITECT: Fort Architect Inc EE: LKM, a Division of SNC Lavalin Inc
PHOTOGRAPHY: Gottesman Associates